Pravidla kategorie Sweet Stout

Český překlad požadavků na pivo Sweet Stout dle BJCP Guidelines 2021 (Sweet Stout, 16A). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem

Velmi tmavý, sladký, plný, lehce pražený stout, který může připomínat kávu se smetanou nebo oslazené espresso.

Vzhled

Velmi tmavě hnědá až černá barva. Čiré, pokud je přes pivo vidět. Krémová hnědá až hnědá pěna.

Aroma

Mírné aroma pražených obilovin, někdy s tóny kávy nebo čokolády. Často se objevuje dojem sladkosti připomínající smetanu. Ovocnost může být nízká až středně vysoká. Nízký diacetyl je přípustný. Volitelně nízké květinové nebo zemité chmelové aroma.

Chuť

V chuti převládá tmavá, pražená, kávová nebo čokoládová chuť. Nízké až středně výrazné ovocné estery. Střední hořkost. Střední až vysoká sladkost tvoří protipól praženému charakteru a hořkosti, která přetrvává až do závěru. Rovnováha mezi tmavými obilovinami nebo sladem a sladkostí může být různá, od poměrně sladké až po středně suchou a poněkud praženou. Nízký diacetyl je přípustný. Volitelně nízká květinová nebo zemitá chmelová chuť.

Pocit v ústech

Středně plné až plné, krémovité. Nízký až střední říz. Vysoká zbytková sladkost z neprokvašených cukrů umocňuje plnou chuť v ústech.

Komentář

Původní stupňovitost je v Británii nízká (někdy i nižší než Základní hodnoty níže), vyšší pak u exportních piv a piv pocházejících z USA. Mezi jednotlivými exempláři existují rozdíly, přičemž nejčastěji lze pozorovat úroveň zbytkové sladkosti, intenzitu pražení a rovnováhu mezi těmito dvěma hranicemi.

Historie

Anglická variace piva stout, který vznikl na počátku 20. století. Historicky byl známý jako „Milk“ nebo „Cream“ stout. Toto označení již není v Anglii právně povoleno, ale jinde může být přijatelné. Název „milk“ je odvozen od použití mléčného cukru laktózy jako sladidla. Původně se prodával jako tonikum pro invalidy a kojící matky.

Charakteristické suroviny

Základním sladem je slad světlý s přídavkem tmavých sladů nebo jiných obilovin. Lze použít slad nebo cukerné surogáty. Často je přidávána laktóza pro dodání zbytkové sladkosti.

Srovnání stylů

Je mnohem sladší a méně hořký než ostatní stouty, s výjimkou silnějšího Tropical Stoutu. Pražený charakter je mírný, nikoli připálený jako u ostatních stoutů. Může být podobně vyvážený jako Oatmeal Stout, i když s výraznější sladkostí.

Základní hodnoty

IBU20 až 40
EBC60 až 80
OG10,9 až 14,7°
FG3,1 až 6,1°
Alkohol4 až 6 % obj.

Komerční příklady

Bristol Beer Factory Milk Stout, Firestone Nitro Merlin Milk Stout, Left Hand Milk Stout, Lancaster Milk Stout, Mackeson’s XXX Stout, Marston’s Oyster Stout.