Pravidla kategorie Světlý ležák českého typu

Český překlad požadavků na pivo Světlý ležák českého typu dle BJCP Guidelines 2021 (3B. Czech Premium Pale Lager). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Osvěžující světlý český ležák s výrazným sladovým a chmelovým charakterem a dlouhým dozníváním. Komplexní sladová chuť. Hořkost je výrazná a čistá, ale postrádá drsnost, což vytváří dobře vyvážený, zakulacený chuťový dojem, který zvyšuje pitelnost.

Vůně: Středně silný až středně výrazný chlebnatá sladovost a středně silné až silné kořeněné, květinové nebo bylinné chmelové aroma; i když se rovnováha mezi sladem a chmelem může lišit, vzájemná souhra je bohatá a komplexní. Lehký diacetyl nebo velmi slabé ovocné estery jsou přípustné. Estery mají tendenci se zvyšovat s původní stupňovitostí.

Vzhled: Středně žlutá až sytě zlatá barva. Brilantní až téměř čiré. Hustá, dlouhotrvající, krémově bílá pěna.

Chuť: Bohatá, komplexní, chlebová sladová chuť v kombinaci s výraznou, ale jemnou a zakulacenou hořkostí a květinovou a kořeněnou chmelovou příchutí. Sladová a chmelová chuť je střední až středně vysoká, sladovost může být i lehce karamelová. Hořkost je výrazná, ale nikdy ne ostrá. Dlouhý závěr může být vyvážený směrem k chmelu nebo sladu, ale nikdy ne agresivně. Lehký až středně výrazný diacetyl a nízký obsah chmelových esterů jsou přijatelné, ale nemusí být přítomny.

Pocit v ústech: Střední tělo. Střední až nízký říz.

Poznámky: Obecně skupina piv plzeňského typu. Tento styl je kombinací českých stylů světlý ležák (11-12,9°) a světlé speciální pivo (13- 14,9°). V České republice se Pilsnerem nazývá pouze Pilsner Urquell a Gambrinus, přestože je toto označení ve světě velmi rozšířené. Mimo Českou republiku se pro odlišení od ostatních piv plzeňského typu někdy používá označení Czech Pilsner nebo Bohemian Pilsner.
V České republice jsou oblíbené kvasnicové verze, které mohou být buď zakroužkovány rozkvašenou mladinou, nebo po kvašení dostanou čerstvou dávku čerstvých kvasnic. Tato piva jsou někdy zakalená, s jemnou kvasnicovou příchutí a zvýrazněným chmelovým charakterem. Moderní exempláře se liší poměrem sladu a chmele a mnohé nejsou tak chmelené jako Pilsner Urquell.

Historie: V roce 1842, kdy měšťané nespokojení s úrovní piva vařeného v Plzni postavili novou varnu, bylo poprvé uvařeno pivo Pilsner Urquell. Za prvního sládka, který pivo uvařil, je považován bavorský sládek Josef Groll, i když v Čechách se světlé ležáky možná vařily již dříve. Stejně důležité jako ležácké kvasnice bylo použití anglických sladovnických postupů.

Charakteristické suroviny: Tradiční český chmel. Český slad. České ležácké kvasnice. Voda s nízkým obsahem síranů a uhličitanů zajišťuje výrazně jemný, zakulacený chmelový profil i přes vysoké chmelení. Hořkost některých komerčních vzorků z větších pivovarů v posledních letech klesla, i když ne tolik jako u mnoha soudobých německých vzorků.

Srovnání stylů: Plnější barva, sladová bohatost a tělo než u German Pils, plnější závěr a čistší, jemnější dojem. Silnější než Czech Pale Lager.

Základní údaje:Původní stupňovitost: 10,9-14,7 %
Hořkost: 30-45 IBUKonečná stupňovitost: 3,3-4,3 %
Barva: 7-12 EBCObsah alkoholu: 4,2-5,8 % obj.

Komerční příklady: Bernard světlý ležák 12°, Budvar 33 světlý ležák, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11%, Primátor Premium, Radegast Ryze hořká 12, Únětické pivo 12°