Pravidla kategorie Catharina Sour

Český překlad požadavků na pivo Catharina Sour dle BJCP Guidelines 2021, Provisional Styles (Catharina Sour, X4). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Nezapomeňte, že je nutné při přihlášení vašeho vzorku uvést použitý druh ovoce. Tato informace je povinná, jinak nebude komise schopna váš vzorek správně posoudit.

Poznámka pro zvídavé sládky: Pokud vám bude připadat zvláštní, že nacházíte v BJCP Guidelines popis jen v portugalštině, odskrolujte si na stránce o něco níže a uvidíte jej i anglicky. Styl je původem z Brazílie, a původní popis vznikl v portugalštině.

Celkový dojem

Osvěžující kyselé pšeničné pivo s výrazným ovocným charakterem a čistou mléčnou aciditou. Střídmý alkohol, lehké tělo, zvýšená nasycenost a absence vnímané hořkosti nechávají vyniknout svěžímu ovoci. Ovoce má často, ne však vždy, tropický charakter.

Aroma

Střední až výrazný ovocný charakter, bezprostředně patrný a rozpoznatelný. Čistá mléčná kyselost, nízká až střední, podporuje ovoce. Slad je obvykle neutrální, ale může mít nízké obilné nebo chlebové tóny, jako podporu. Čistý kvasný profil bez divokého nebo funky charakteru kvasnic. Žádné chmelové aroma. Bez ostrého alkoholu. Případné koření, byliny a zelenina by měly podpořit ovoce, pokud jsou přítomny.

Vzhled

Barva je často poměrně světlá – slámová až zlatá. Středně vysoká až vysoká bílá pěna se střední až dobrou retencí. Barva piva a pěny může též přebírat barvu ovoce. Pivo dosti čiré až zakalené. Šumivé.

Chuť

Převládá středně výrazná až výrazná chuť čerstvého ovoce, s podpůrnou, ale znatelnou, nízkou až středně intenzivní čistou mléčnou kyselostí. Ovoce by mělo mít svěží charakter, nemělo by působit vařeným, džemovitým nebo umělým dojmem. Slad často chybí, ale pokud je přítomen, může mít nízkou obilnou nebo chlebovou chuť, která však nikdy nekonkuruje ovoci nebo kyselosti. Chmelová hořkost je pod smyslovým prahem. Suchý závěr s čistou, trpkou a ovocnou dochutí. Žádná chmelová příchuť, octové tóny, diacetyl nebo divoké chutě Brettek. Koření, byliny a zelenina jsou volitelné jako podpora ovoce.

Pocit v ústech

Nízké až střední tělo. Střední až vysoký říz. Žádná alkoholová hřejivost. Nízká až střední kyselost bez agresivně kyselého nebo trpkého charakteru.

Komentář

Nejlépe chutná čerstvé. Díky kyselosti se pivo může jevit sušší a lehčí, než by se mohlo zdát z konečné stupňovitosti. Piva Berliner Weisse s ovocem by měla být přihlašována jako 29A Fruit Beer.

Historie

V Brazílii existovaly dříve jednotlivé příklady pod různými označeními, ale styl se stal populárním pod tímto názvem až poté, co byl v roce 2015 oficiálně definován během workshopu mezi řemeslnými pivovary a domovarníky v brazilském státě Santa Catarina. Styl, který obsahuje místní suroviny vhodné pro teplé podnebí, se rozšířil do dalších států Brazílie i jinam a v jižní Americe je velmi oblíbeným moderním stylem – jak ve světe komerčním, tak v soutěžích domácího piva.

Suroviny

Plzeňský a pšeničný slad nebo nesladovaná pšenice. Nejčastěji se používá technika kettle sour s mléčným kvašením, po kterém následuje kvašení s neutrálními ejlovými kvasnicemi. Ovoce se obvykle přidává až v pozdní fázi kvašení. Čerstvé sezónní ovoce, často tropické. Koření, byliny a zelenina jsou volitelné, ale vždy by měly podpořit a zvýraznit projev ovoce.

Srovnání stylů

Podobné silnějšímu Berliner Weisse, ale s čerstvým ovocem a bez brettek. Méně kyselé než Lambic a Gueuze a bez brettek. Od Guidelines 2021 je možné pivo s tímto popisem též přihlásit do širšího stylu 28C Wild Specialty Beer.

Základní hodnoty

IBU2-8
EBC4-12
OG9,7° až 11,9°
FG1° až 3,1°
Alkohol4,0 až 5,5 % obj.

Komerční příklady

Armada Daenerys, Blumenau Catharina Sour Pêssego, Istepô Goiabêra, Itajahy Catharina Araçá Sour, Liffey Coroa Real, UNIKA Tangerina Clemenules