Pravidla kategorie Specialty IPA

Český překlad požadavků na pivo Specialty IPA dle BJCP Guidelines 2021 (Specialty IPA, 21B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Pozor, pokud přihlašujete pivo do této kategorie, musíte uvést co sem přihlašujete. Můžete si vybrat z následujících stylů spadajících do 21B:

  • Belgian IPA;
  • Black IPA;
  • Brown IPA;
  • Red IPA;
  • Rye IPA;
  • White IPA;
  • Brut IPA.

Nebo můžete použít libovolnou kombinaci výše uvedených stylů. Případně můžete použít kombinaci jiného existujícího stylu IPA (např. American IPA) v síle, který však neodpovídá Guidelines (např. desítka American IPA).

Taktéž můžete využít komentáře pro formulaci unikátního stylu v mezích této kategorie, pokud nepasuje do ničeho z výše uvedeného. Přečtete si však určitě popis stylu níže, styl má určitá omezení (např. nelze použít ovoce).


Popis stylu

Specialty IPA je soutěžní kategorie, nikoli samostatný styl. Piva sem přihlášená nejsou experimentálními pivy; jedná se o soubor aktuálně vyráběných pivních stylů, které mohou, ale nemusí mít dlouhou životnost na trhu. Tato kategorie také umožňuje rozšíření, takže případné budoucí varianty IPA (St. Patrick’s Day Green IPA, Romulan Blue IPA, Zima Clear IPA atd.) mají prostor pro přihlášení, aniž by bylo nutné přepisovat Style Guidelines. Jediným společným prvkem je, že mají vyváženost a celkový dojem IPA (typicky americké IPA), ale s nějakou drobnou úpravou.

Termín „IPA“ se používá jako jednotné označení typu chmeleného, hořkého piva. Nemá se psát jako „India Pale Ale“, když se používá v souvislosti se speciálním pivem IPA. Žádné z těchto piv nikdy historicky neputovalo do Indie a mnohá z nich nejsou světlá. Trh s řemeslným pivem však ví, co může očekávat v rovnováze, když je pivo označeno jako „IPA“ – takže úpravy používané k jejich rozlišení vycházejí pouze z tohoto pojmu.

Kategorie Specialty IPA není určena pro piva typu Classic IPA s přidanými přísadami (jako je ovoce, koření, dřevo, kouř, obiloviny nebo cukry) – ta by měla být zapsána v příslušné kategorii piv typu Specialty (Fruit Beer, SHV Beer atd.). Styly Specialty IPA jsou pro účely zápisu do kategorie Specialty-Type považovány za klasické styly. IPA klasického stylu s unikátním nebo speciálním chmelem by měly být stále přihlašovány do příslušného IPA stylu klasického stylu.

Celkový dojem

 Jako IPA se pozná podle vyváženosti – chmelové, hořké, suché pivo – s něčím dalším, co ho odlišuje od standardních kategorií. Mělo by mít dobrou pitelnost bez ohledu na formu. Přílišná drsnost a plnost jsou častou závadou, stejně jako nevyváženost chmelu vůči ostatním přísadám.

Aroma

Je vyžadováno znatelné chmelové aroma; charakteristika chmele závisí na konkrétním typu Specialty IPA. Mohou být přítomny i jiné aromatické látky; chmelové aroma je obvykle nejsilnějším prvkem.

Vzhled

Barva závisí na konkrétním typu Specialty IPA. Většinou by měla být čirá, ale u většiny stylů je přijatelný mírný zákal. Tmavší typy mohou být neprůhledné, takže na čirosti nezáleží. Pevná, trvalá pěna s barvou závislou na konkrétním typu Specialty IPA.

Chuť

Různé podle typu, přičemž kvalita každé složky závisí na konkrétním druhu Speciality IPA. Chmelová chuť obvykle středně silná až silná. Hořkost obvykle středně vysoká až velmi vysoká. Sladovost obvykle nízká až střední. Nejčastěji má středně suchý až suchý závěr. U silnějších verzí lze zaznamenat určitou čistou alkoholovou příchuť. Různé typy Specialty IPAs mohou v závislosti na typu vykazovat další vjemy díky použitým sladům a kvasnicím.

Pocit v ústech

Hladké. Méně plné až střední tělo. Obecně střední nasycení oxidem uhličitým. U silnějších verzí lze vnímat alkoholovou hřejivost v pozadí.

Komentář

Účastníci mohou tuto kategorii také použít, pokud uvařili pivo jiné síly než jaká je definována v příslušném stylu BJCP (např. American nebo English IPA, avšak se sílou session) – s výjimkou případů, kdy pro daný styl již existuje podkategorie BJCP (např. Double [American] IPA). Session IPA je 21B Specialty IPA se základním stylem 21A American IPA se sílou Session. Double IPA je kategorie 22A, nikoli 21B.

Pokyny k přihlášení

Účastník musí zadat sílu („session“, „standard“, „double“); pokud není síla zadána, předpokládá se, že je standardní. Účastník MUSÍ uvést konkrétní typ Specialty IPA ze seznamu aktuálně definovaných typů uvedených ve Style Guidelines nebo ve znění Provisional Styles na webových stránkách BJCP; NEBO musí účastník popsat typ Specialty IPA a jeho klíčové vlastnosti formou komentáře, aby degustátoři věděli, co mají očekávat.
Účastníci mohou uvést konkrétní použité odrůdy chmele, pokud se domnívají, že by degustátoři nemuseli rozpoznat odrůdové vlastnosti novějších chmelů. Účastníci mohou uvést kombinaci definovaných typů IPA (např. Black Rye IPA) bez uvedení dalších popisů.

Klasifikace síly

Session – alk. obj.: 3.0 – 5.0%
Standard – alk. obj.: 5.0 – 7.5%
Double – alk. obj.: 7.5 – 10.0%

Srovnání stylů

V současnosti definované podstyly: Belgian IPA, Black IPA, Brown IPA, Red IPA, Rye IPA, White IPA, Brut IPA.

Základní ukazatele

Liší se podle typu, uvedeny v jednotlivých podstylech.